nog 3 weekjes....
Blijf op de hoogte en volg Hetty
10 Juni 2013 | Rwanda, Gitarama
Lieve allemaal,
vanuit een schitterende locatie aan het Kivoo meer even een kort verslagje. Ik vier hier een beetje vakantie aan het eind van mijn placement samen met Pedro en Thea Bruineberg, bij veel van jullie heel bekend. Erg leuk om bezoek te krijgen uit Nederland, ook al is het op de valreep, want om mensen van het thuisfront iets te laten zien van je woon- en werksituatie van de laatste twee jaar, is een heel aparte ervaring. Vrijdag een week geleden kwamen ze aan met 4 koffers waarvan twee propvol kleertjes, voetbalshirts, springtouwtjes, voetballen en nog zo wat materiaal waar ze hier van watertanden. En, over watertanden gesproken, met een kilo echte "Old Amsterdam" voor deze 'hongerige' volunteer!
Het blijkt dat heel veel koorleden en ook andere vrienden en kennissen in een record tijd dit allemaal bij elkaar verzameld hadden! Heel erg bedankt daarvoor want nagenoeg de hele aanvoer is al weer bijna uitgedeeld.
Omdat ik nog wat trainingen moest doen, die ik niet kon afzeggen, waren Pedro en Thea in de gelegenheid het echte Rwandese leven mee te maken bij een collega VSOster die in een ver buitengebied woont. Ze hebben meteen hun vuurdoop gehad tijdens deze eerste Afrika ervaring!
Daarom zijn deze twee dagen Kivoo meer erg relaxed en luxe. De komende week volgen vast nog meer spannende ervaringen en ik denk dat ze voorlopig over Afrika en Rwanda nog niet zijn uitgepraat.
Waarschijnlijk is dit de laatste rondzendbrief vanuit mijn 'residentie' van deze twee jaar. Ongelofelijk hoe snel de tijd voorbij gegaan is, zeker voor ons als volunteers. We zeggen het vaak tegen elkaar: "iedere dag is hier een avontuur,zelfs als je naar de makrt gaat, scholen per moto bezoekt of als je umukozi (je huishoudelijke hulp) 's morgens binnenstapt en je met een brede glimlach zes kakelverse eitjes in je hand drukt.
Weggaan uit Rwanda is niet makkelijk, afscheid nemen van m'n teachers, de huisbaas Diogène en zijn pleegzoon Pascal, mijn guard Viator, mama Diana, mijn hulp, Drocella en Valens mijn favoriete headteachers, Emmanuel, mijn student die mij Kinyarwanda les gaf en nu met mijn steun in Oeganda gaat studeren, mijn brutale motodriver Erique, die nooit op tijd kwam maar fantastisch reed, van Olivier,de man van de papeterie, die zoveel kopietjes voor mij gemaakt heeft, van Baptiste die......( zo kan ik nog wel even doorgaan) is iets wat ik veel liever zou willen overslaan.
Maar terug gaan naar dat rare Nederland waar ik kennelijk toch ook erg aan verknocht ben, naar familie en vrienden zoals jullie die mij toch redelijk op de voet hebben gevolgd en zonder aarzelen bereid waren mijn bieb project te steunen, is ook heel waardevol.
Ik denk dan ook dat ik een gelukkig mens ben! Heel hartelijk bedankt allemaal en tot over een week of drie!
liefs, Hetty
liefs, Hetty
10 Juni 2013 - 16:27
Cor Caastricum:
lieve Hetty,
Het lijkt onwaarschijnlijk,maar die twee jaar lijken omgevlogen.Twee jaar waarin jij heel veel hebt meegemaakt en veel hebt kunnen doen.Ik denk dat je er zo aan verknocht bent geraakt,dat als je eenmaal weer thuis bent,dit werk zal missen. Maar met goede herinneringen,moet en kun je verder leven en mag je terug kijken op een geslaagde missie.Ik wens je nog goede 3 weken toe en een warm welkom terug in Nederland.
Liefs, Cor -
11 Juni 2013 - 07:14
Cisca:
Hoi Hetty!
Twee jaren zijn omgevlogen, maar gelukkig hebben we je prachtige verslagen nog. Bedankt dat je ons op deze manier hebt laten meebeleven.
Geniet nog even en dan een goede reis naar huis! -
15 Juni 2013 - 18:10
Hélène Samson:
Lieve Hetty,
Erg boeiend was het al die twee jaar je avonturen te volgen!
Zoveel ervaringen, ontmoetingen, ontdekkingen, verrassingen, die je op zo'n levendige manier beschreef.
En je hebt zoveel gedaan daar, fantastisch! Chapeau!
Leuk dat Thea en Pedro nu bij je zijn.
Fijne laatste dagen in Rwanda en goede reis terug! -
18 Juni 2013 - 20:45
Mary Renooij:
Dag lieve Hetty,
Te midden van mijn zooi op de kamer waar ik druk was met het schrijven van mijn boek (is uit inmiddels) kwam ik, paperassen doorspittend, een oude Tremulant (okt. 2011) tegen met op bl. 20 Hetty volgen in Rwanda.
Vreemd, nooit eerder bewust tot me genomen.
Maar voor mij precies op tijd. Kan ik toch nog ff meeleven en meelezen.
Echt iets voor jou, zeg, zo'n project, past helemaal bij jou. Hoewel ik best besef dat het niet alleen maar halleluja is daar. Fijn voor allen die daar hoe dan ook bezig zijn, zo'n tante die weet van aanpoten, want dat zie ik jou wel doen.
Ik snap dat je ook wel weer naar 't noorden terug wilt, je familie, vrienden en kennissen. Maar ook dat je de warmte - en niet alleen die letterlijke, de temperatuur, - met moeite achter je zult laten. Die heeft vast een bijzonder plekje in je hart gekregen.
Wel fijn dat je nu zo'n hartverwarmend ophaalcomité op bezoek hebt gekregen. Dat is Thea en Pedro volop toevertrouwd (we wisten wel wie we uitzonden...).
Ik, en uiteraard alle mede-koorleden, zijn heel benieuwd naar jouw verhalen.
Welkom thuis. En we doen ons best om het ten minste even liefdevol-warm te laten zijn als in Kigali.
Hartelijke groet, Mary